- Baskı makinesine işler, işin ebadına göre hesaplanarak bulunan ve bitmiş ölçüsüne göre 1 den fazla adette yerleşimi yapılan kağıt tabakasına denir. Örnek olarak, A4 ebadında bitmiş ölçüsü olan ve 16 sayfadan oluşan bir işin, 8 sayfası kağıt tabakasının önüne, kalan 8 sayfada arkasına, katlama düzenine göre yerleştirilir ve bu şekilde baskıya girer. Bu tabakaya " forma " denir.
- Baskı için, film çıkartılması, bu filmlerin astrolonlar üzerinde forma düzeninde, her renk için montajlanması ve bu montajlardan metal kalıpların oluşturulması işleminde, film çıkışı ve astrolona montaj işlemlerini ortadan kaldırarak direkt metal kalıba ekrandaki işin aktarılması işlemidir. Bu aktarım büyük oranda zaman kazanmayı sağlamaktadır..
- Baskıda, eğer işte özel renkler yoksa, kullanılan 4 ana renk vardır. Belli açılara ve değerlere sahip tramların oluşturduğu bu renkler, üst üste basılır. Baskıdaki 4 ana renk, C : Cyan (Mavi), M: Macenta (Kırmızı), Y: Yellow (Sarı) ve K: Black (Siyah) tır. Tüm renkler bu renklerin karışımıyla ortaya çıkar. Örnek olarak ; Eğer bir işin içinde yeşil renk varsa, bu, C ve Y'nin tanımlanan teknikle üst üste basılmasından oluşur.
- İnternet ortamında bulunan her yüksek çözünürlüklü fotoğraf, lisans kuralları gereği kullanılamayabilir. Öncelikli olarak o fotoğrafa ait özel bir lisans olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- A4, A5, A6 ve 10x21 gibi standart tek yaprak el ilanları için ince ve orta incelikte yani 115 g, 135 g veya 170 g, parlak ya da mat kuşe kâğıt kullanılabilir.
- A3 ortadan tek kırımlı, A4 ortadan tek kırımlı ve A4 iki kırımlı broşürlerde 115 g, 135 g veya maksimum 170 g parlak ya da mat kuşe kâğıt kullanılabilir. Bu gramajlardan daha ince olması hâlinde çok zayıf görünecektir.
- Ofset baskıya gönderilecek bir tasarımda, tasarladığınız dosyanın renk kodu cmyk ve çözünürlüğü en az 300 dpı olmalıdır. Dosya uzantısı pdf veya tıff olmalıdır. Diğer işlerde özel bir yazı kullanılmışsa yazılar convert edilmelidir.
- Hayır. Çünkü her matbaanın makine konfigürasyonu farklıdır. Bu nedenle hem fiyat hem de ürün ve hizmet alanında her birinin diğerine göre daha avantajlı olduğu noktalar olabilir. Örneğin bazı matbaalar yüksek hacimli işlerde daha iyi hizmet verirken bazıları, ambalaj konusunda uzman olabilir.
- Baskıda kullanılmak amacıyla, üzerine kabartma resim, şekil, yazı gibi kompozisyon çıkarılmış metal levha veya kauçuk.
- Lak, baskı sonrası uygulanan işlemlerden biridir. Parlaklık ve dayanıklılık sağladığı için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Vernik uygulamasına kıyasla daha çok parlaklık verdiği için baskı ürünlere görsel bir değer katar.
- Lak, baskı yüzeyine uygulanan, ürünün parlak ve çekici görünmesini ve aynı zamanda dış etkenlere karşı korunmasını sağlayan bir uygulamadır. UV (Ultraviyole) lak olarak da adlandırılır.
- Baskı yüzeyine uygulanan lak, ürünün daha parlak ve dikkat çekici görünmesini sağlar. Bunu yaparken de toz, su, kıvrılma gibi dış etkenlere karşı ekstra bir dayanıklılık sağlar.
- Baskı yüzeyine uygulanan mat lak, ürünün mat ve buzlu görünmesini sağlar.
- Mürekkebi kalıbın görüntülü, delik kısımlarından baskı malzemesi üzerine geçirildiği baskı tekniğidir. Serigrafi ipeklerinin görevi, üzerine dökülen mürekkebin ipeğin deliklerinden istenilen miktarda geçmesini sağlamaktır.
- Baskı için hazırlık aşamasında kullanılacak imajların formatları, TIF, JPEG veya EPS olmalıdır. Bu çalışmalar RGB (4 renge ayrılmamış mod) değil CMYK modunda çalışılmış olmalıdır.
- Öncelikle ürünün özellikleri iyice belirtilmeli. 3 boyutlu ölçüsü, ağırlığı, kutunun hangi amaçla kullanılacağı (taşıma, depolama, rafta sergileme, vs), ürünün malzemesi (kırılacak malzeme, toz-kırpıntı olup olmadığı, gıda ya da sıhhi malzeme olup olmadığı), hangi koşullarda ve nerede bekleyeceği (derin dondurucu, buz dolabı, güneş altında, vs). Bu bilgiler hem karton cinsinin seçiminde, hem de kutu modelinin belirlenmesinde önemli rol alacaktır.
- Kutunun modeli, 3 boyutlu ölçüsü, varsa separatör modeli ve ölçüsü, karton cinsi, baskı renkleri, isteniyorsa lak veya selefon cinsi öncelikli bilgiler arasındadır.
- Eğer gıda ürünleri tamamı kapalı bir ambalaj içinde değilse, dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Kullanılacak kartonun gıda için uygun olması, baskıda kullanılacak mürekkep ve lakların gıda ve insan sağlığına uygun sertifikalara sahip olmaları ve gıda ile esas teması olan kartonun iç yüzeyinin gıdaya uygun malzemelerle kaplanmış olması gereklidir. Maalesef gıda üreticilenin bir çoğu maliyet baskısı nedeniyle bu önlemlerin alınması için gerekli girişmeri göz ardı etmektedir.
- Isıtılmış bir klişe ile folyonun (Varak), kâğıda, kartona ya da cilt bezine preslenerek aktarılması işlemidir.
- Baskı için hazırlık aşamasında kullanılacak imajların formatları, TIF, JPEG veya EPS olmalıdır. Bu çalışmalar RGB (4 renge ayrılmamış mod) değil CMYK modunda çalışılmış olmalıdır.